„Jesteś tym co jesz- żyj zdrowo i kolorowo”
Współczesny świat niestety nie proponuje nam zdrowego trybu życia. Od najmłodszych lat mamy już styczność z produktami, które nie zawsze są zdrowe. Nasze środowisko naturalne obecnie jest zanieczyszczone co spowodowało, iż nasza żywność jest często niezdrowa, sztucznie modyfikowana, zawiera dużo trujących składników chemicznych np. konserwantów, polepszaczy.
W obecnych czasach należy zwracać szczególną uwagę na to co jemy, na to co kupujemy. Aby tego dokonać powinniśmy już od najmłodszych lat uczyć w szkole dzieci zasad zdrowego odżywiania się. Podczas tych zajęć wprowadzajmy nawyki higienicznego spożywania pokarmów, wskazujmy rolę i znaczenie witamin oraz innych składników odżywczych potrzebnych do życia i wzrostu ludzkiego organizmu.
Program „Żyj zdrowo i kolorowo- Jestem tym co jem” został przygotowany właśnie po to, aby pokazać zalety zdrowego odżywiania. Dzięki niemu uczniowie będą potrafili dokonywać wyboru miedzy tym co zdrowe i odżywcze a pokarmami szkodliwymi choć smacznymi.
Cele ogólne:
- poznawanie zdrowego stylu odżywiania się
- wyrabianie nawyków higienicznego spożywania pokarmów
- wychowanie świadomego konsumenta
Uczeń:
- prowadzi zdrowy styl życia
- wie, że owoce są źródłem witamin
- dostrzega potrzebę codziennego spożywania owoców i warzyw
- jest świadomy korzyści wynikających z włączenia tychże do diety
- potrafi dokonać wyboru między tym, co popularne, a zdrowe
- wie, że należy przestrzegać zasad higieny
- dostrzega potrzebę estetyki spożycia pokarmu
- umie poprawnie zachować się oczekując w kolejce
- wie, iż ogryzki i skórki należy wyrzucać do kosza
- ma poczucie przynależności do społeczności szkolnej
- chętnie dzieli się wrażeniami z uczestnictwa w programie w domu
Grupa biorąca udział w programie: Klasa : IIIas, IIIh,
Program realizowany jest w ramach zajęć zintegrowanych, wycieczek, konkursów, imprez szkolnych i pozaszkolnych. Wśród uczniów został powołany zespół koordynatorów zdrowego odżywiania, którzy wspólnie z nauczycielem codziennie zwraca szczególną uwagę na to jak się odżywiamy. W ramach tego programu wygłoszone są przez uczniów „mini projekty”, wychowawczyni klasy Urszula Kuczyńska jest dietetykiem, więc naświetla uczniom wartości zdrowego odżywiania. W zajęciach w roku szkolnym 2015/2016 klasa Ib pani Ewy Szyper, wzięła udział w programie. Podczas zajęć uczniowie mają możliwość pracy z mikroskopem.
Zaplanowane przedsięwzięcia:
-Witaminowe Szaleństwo,
-Moja piramida zdrowego odżywiania,
-Wesołe, kolorowe, zdrowe kanapeczki
-Konkurs Najzdrowszy uczeń naszej klasy
- Mini projekty o zdrowym odżywianiu
Przewidywane efekty:
- uczniowie znają wartość owoców i chętniej je spożywają
- obok kanapek na drugie śniadanie przynoszą jabłko
- świadomi zdrowotnych walorów owoców zamiast chipsów sięgają po jabłko
- następuje u dzieci refleksja nad odżywianiem się
- akcja zachęca do spożywania zdrowych owoców na co dzień
- dzieci przyswajają sobie zasady estetycznego spożycia pokarmu, zachowanie ładu i porządku po sobie
- akcja wpływa na kształtowanie aktywnych postaw wobec rzeczywistości
- przyczynia się do rozwoju odpowiedzialności za pracę własną i grupy